Bericht van de commissie BRP-straten: Update inschrijving asielzoekers en statushouders door BRP-straat gemeenten

Bericht van de commissie BRP-straten: Update inschrijving asielzoekers en statushouders door BRP-straat gemeenten

Als uitvloeisel van het Bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom van 27 november 2015 wordt sinds 2016 de eerste inschrijving van asielzoekers (langer dan 6 maanden in procedure) en statushouders in de BRP uitgevoerd door een beperkt aantal gemeenten, de zogenaamde BRP-straat gemeenten.
Op dit moment zijn er vijf gemeenten (Arnhem, Cranendonck, Gilze en Rijen, Haarlemmermeer, Westerwolde) verspreid over het land die als BRP-straat gemeente deze eerste inschrijving uitvoeren in nauwe samenwerking met de ketenpartners in dit proces, de IND en het COA.

Toename
De vraag naar inschrijvingen in de BRP is in de afgelopen periode sterk toegenomen. Dit door verhoogde inzet van de IND in het nemen van extra beslissingen, maar ook door een verhoogde instroom in het kader van familiehereniging oftewel nareizigers. Met de stijging van de vraag naar inschrijving in de BRP is ook de capaciteit van de BRP-straten meegegroeid. Helaas blijft tijdige inschrijving door de toename een uitdaging.

Prioritering
Om zoveel mogelijk helderheid over de werkwijze van de BRP-straten te scheppen is een prioritering afgesproken met betrekking tot de inschrijving van asielzoekers en statushouders. De kern daarvan is dat statushouders en nareizigers eerste prioriteit hebben bij inschrijving in de BRP, dit vanwege mogelijke doorstroming naar een woning en het starten van de inburgering. Hierdoor moeten asielzoekers die langer dan 6 maanden in procedure zijn helaas langer wachten op hun inschrijving in de BRP.

Spoedprocedure via COA-locatie
Ondanks de moeite die is gedaan om de eerste inschrijvingen zo snel mogelijk uit te voeren, kan het zijn dat een statushouder nog geen BSN heeft terwijl die al wel op korte termijn een woning ter beschikking krijgt. Voor dit soort gevallen is een spoedprocedure ontwikkeld. Via de infobalie van de COA-locatie kunnen statushouders en/of hun vertegenwoordiger zich melden om in aanmerking te komen voor een spoedinschrijving in de BRP door een BRP-straat gemeente.

Vervolg
Om in de toekomst achterstanden bij de inschrijvingen in de BRP te voorkomen worden op dit moment verschillende mogelijkheden onderzocht om de inschrijfcapaciteit te vergroten in nauwe samenspraak met de IND en het COA.

Nieuwsoverzicht