Bericht van de IND: Chavez-vergunninghouders komen vanaf nu in aanmerking voor naturalisatie

Bericht van de IND: Chavez-vergunninghouders komen vanaf nu in aanmerking voor naturalisatie

Tot op heden komen inwoners met een verblijfsvergunning op basis van het Chavez-Vilchez arrest (Chavez-vergunning) niet in aanmerking voor naturalisatie.
De ouder, niet EU-er (familielid-derdelander), heeft een verblijfsvergunning voor verblijf bij een minderjarig Nederlands kind met de beperking “familielid EU-EER”.
Dit verblijfsrecht heeft deze ouder verkregen omdat zijn/haar minderjarige Nederlandse kind afhankelijk van deze ouder is en het kind anders het grondgebied van de EU zou moeten verlaten.
Omdat het verblijfsrecht gebaseerd is op het bestaan van een afhankelijkheidsverhouding met een minderjarige, wat eindigt zodra deze meerderjarig zou worden, wordt het verblijfsrecht naar zijn aard als tijdelijk aangemerkt en komt men tot nu toe niet in aanmerking voor naturalisatie.
 
Wijziging beleid
De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft besloten om de conclusie van het Hof van Justitie EU in haar arrest van 7 september 2022 (zie: CURIA - Documents (europa.eu)) door te trekken naar naturalisatie.
Dat betekent dat Chavez-vergunninghouders nu in aanmerking komen voor naturalisatie in die zin dat er geen bedenkingen meer bestaan tegen hun verblijf voor onbepaalde tijd zoals omschreven in de Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN).
 
De Handleiding RWN zal worden aangepast maar die wijziging zal pas per 1 juli 2023 daarin worden opgenomen.
Het is echter zo dat vanaf nu al een verzoek naturalisatie kan worden ingediend door een inwoner met een Chavez-vergunning,
Het betreffende informatiebericht voor de uitvoering bij de IND kan worden gevonden op de Open Data portal van de IND. 

Nieuwsoverzicht