Bericht van de IND: Uitvoering RANOV-regeling vanaf 1 november 2021 en webinar 14 oktober 2021

Bericht van de IND: Uitvoering RANOV-regeling vanaf 1 november 2021 en webinar 14 oktober 2021

In het voorjaar informeerden we u over de uitvoering van de zogenoemde RANOV-regeling. Deze regeling geeft vreemdelingen die RANOV-verblijfsrecht hebben of hebben gehad de gelegenheid Nederlander te worden, op basis van een aantal vrijstellingen.

Een nieuw besluit
Op 7 juli 2021 nam de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een nieuw besluit voor een deel van deze groep: de vreemdelingen die op het moment van de RANOV-vergunningverlening in 2007 of 2008 meerderjarig waren. Dit besluit zorgt ervoor dat de groep die zich bij uw gemeente meldt groter wordt, omdat er niet meer wordt gekeken of een vreemdeling voor of in 2007 of 2008 minderjarig was. De IND schat in dat het in totaal om circa 10.000 vreemdelingen gaat.

Brief in september
Dit besluit nam de staatssecretaris aan de hand van de onderzoeksresultaten van het WODC. Het gaat om maximaal 8000 vreemdelingen die op het moment van de RANOV-vergunningverlening meerderjarig waren. Zij krijgen in de week van 20 september een brief waarin hen wordt medegedeeld dat zij onder de beleidswijziging vallen en gebruik kunnen maken van een aantal vrijstellingen.

Om welke vrijstellingen gaat het?
Voor de vreemdelingen die onder de RANOV-regeling vallen en Nederlander willen worden, gelden de volgende vrijstellingen:

  • vrijstelling om een geldig buitenlands paspoort of ander bewijs waaruit de nationaliteit blijkt te overleggen;
  • vrijstelling om een geboorteakte of geboorteregistratiebewijs te overleggen;
  • vrijstelling van de plicht om afstand te doen van de nationaliteit die zij nu hebben (indien van toepassing).


Wat betekent dit voor uw gemeente?
Loketmedewerkers van de afdeling burgerzaken van gemeenten kunnen een grotere groep vreemdelingen aan het loket krijgen voor een optieverzoek of een verzoek om naturalisatie. Op de website van de IND wordt een overzicht geplaatst waarin te zien is om welke aantallen vreemdelingen het per gemeente gaat: www.ind.nl/ranov

Webinar
Op 14 oktober 2021 van 10.30-12.00 uur organiseert de IND samen met de NVVB een webinar over dit onderwerp. Aan bod komt onder andere:

Voor wie geldt de regeling nu? Aan welke voorwaarden moet een houder van een verblijfsvergunning voldoen? Hoe informeren we deze groep? Hoe kun je hen zo goed mogelijk helpen aan het loket? En niet onbelangrijk: waar kun .je terecht als je vragen aan de IND hebt?

We nemen je mee en bieden je uiteraard alle ruimte om je vragen te kunnen stellen. Dus wil je weten wat de uitvoering van deze regeling betekent voor jouw werk? Meld je dan nu aan via deze link.

Nieuwsoverzicht