Bericht van het NVVB Adviesbureau: Geen “lege vader” meer in geboorteakte

Bericht van het NVVB Adviesbureau: Geen “lege vader” meer in geboorteakte

Er is verwarring en onduidelijkheid over de berichten van het NVVB Adviesbureau van 18 januari en 9 februari over het onderwerp: Geen “lege vader” meer in geboorteakte”. Hieronder is de informatie verduidelijkt:

Geboorteakte; kind heeft bij geboorte alleen een moeder: Tot 1 januari 2023 werd bij een ’onwettig kind’ dat niet is erkend als ongeboren vrucht in de voorbedrukte aktetekst ‘Geslachtsnaam vader: -; Voornamen vader: -; Plaats van geboorte vader: -; Dag van geboorte vader:-‘ opgenomen. Omdat dit voor enkele ouders stuitend was, heeft de commissie Modellenboek besloten om die tekst niet meer op te nemen bij ‘onwettige’ kinderen. Vanaf 1 januari 2023 wordt in deze geboorteakten alleen de gegevens over de moeder vermeld, er is in deze situaties dus maar 1 vak met oudergegevens. Zie als voorbeeld i -2a akte van geboorte, alleen moeder (blanco).doc. Akten opgemaakt na 1 januari 2023 waar wel een leeg vak voorkomt hoef je niet te verbeteren.

Erkenningsakte geslachtsaanduiding erkenner:

Tevens is er onduidelijkheid over de geslachtsaanduiding in de erkenningsakte.
n een erkenningsakte hoeft nooit een verwijzing te staan naar een geslachtsaanduiding van de erkenner zoals “man” of “vrouw” achter geslachtsnaam. Het Besluit Burgerlijke Stand (BBS) schrijft dit niet voor. Dit geldt ook voor de erkenningsakte ongeboren vrucht. Zie hier een voorbeeld.

Voor de volledigheid; als een kind erkent is als ongeboren vrucht worden uiteraard wel beide ouders direct in de geboorteakte opgenomen met daarbij de geslachtsvermelding vader of moeder.
 erkent kind X als ongeboren vrucht. A wordt in de erkenningsakte, conform BBS, niet aangeduid als vader of moeder achter de geslachtsnaam. Bij het opmaken van de geboorteakte van kind X selecteer je de erkenner A uit de BRP en zal de geslachtsaanduiding uit de BRP worden opgehaald en direct in de geboorteakte van kind X worden opgenomen.

Nieuwsoverzicht