De eerste 4 diplomalijnen (basisdiploma’s) van het herziene Diplomastelsel Burgerzaken van de NVVB zijn formeel ingeschaald

De eerste 4 diplomalijnen (basisdiploma’s) van het herziene Diplomastelsel Burgerzaken van de NVVB zijn formeel ingeschaald

Na een jaar hard werken samen met medewerkers van gemeenten, de opleiders Censor Bestuur, EvenWerkt!, MariënburgGroep, NCOD, Ocaro, Segment en SEP die partner zijn van de NVVB, en medewerkers van het bureau NVVB, kunnen wij met trots vermelden dat de vier diplomalijnen op basisniveau zijn ingeschaald door het NCP NLQF (Nationaal Coördinatieplatform Nederlands Kwalificatieraamwerk). Dit betreft de volgende diploma’s: Basiskennis Burgerzaken, Basiskennis Verblijf en Adres, Basiskennis Burgerlijke Stand en Basiskennis Basisregistratie personen. Alle vier de basisdiploma’s zijn ingeschaald op NLQF-niveau 4. Dit is qua niveau vergelijkbaar met mbo-niveau 4.

Het begrip NLQF raakt steeds meer ingeburgerd in de wereld van onderwijs en de arbeidsmarkt. Het NLQF als instrument past bij een leven lang ontwikkelen. Als mensen willen bij-of omscholen, willen ze niet altijd per se een erkende mbo of hbo-opleiding volgen. Het NLQF schaalt het niveau van diploma’s van bijvoorbeeld branche- en functiegerichte opleidingen in, zodat duidelijk is voor de deelnemers en werkgevers of het niveau van een diploma vergelijkbaar is met het niveau van bijvoorbeeld een mbo-4 of bachelorsdiploma. Om deze redenen heeft de NVVB gekozen voor inschaling in het NLQF raamwerk.
 
Het Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF) bestaat uit acht niveaus en één instroomniveau. De niveaus worden vastgesteld aan de hand van beschrijvingen van wat iemand weet en kan na voltooiing van het leerproces. Deze beschrijvingen van de niveaus van kennis, vaardigheden en zelfstandigheid en verantwoordelijkheid noemen we leerresultaten. Deze leerresultaten zijn van alle diplomalijnen uit het herziene Diplomastelsel Burgerzaken geformuleerd en ingediend voor de formele inschaling op NLQF-niveau 4.  We hechten eraan te melden dat een inschaling van de basisdiploma’s op NLQF-niveau 4 niet betekent dat daarmee een mbo 4 diploma wordt behaald. De basisdiploma’s zijn qua niveau daarmee wel vergelijkbaar. Wij zullen je de komende maanden op de hoogte houden van de ontwikkelingen met betrekking tot het herziene Diplomastelsel Burgerzaken. In de eerstvolgende B&R wordt weer meer informatie gegeven over de stand van zaken.

Nieuwsoverzicht