GBA-aangifte verhuizing niet altijd voldoende voor SVB

Burgers die bij de gemeente aangifte van hun verhuizing doen, mogen verwachten dat de adreswijziging automatisch ook wordt doorgegeven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat geldt uiteraard alleen voor personen die tot de doelgroep van de SVB behoren. Deze verwachting klopt ook. GBA-V zal een spontaan mutatiebericht naar de SVB sturen, maar daarmee is de kous niet altijd af. Wanneer de verhuizing een wijziging betekent in de samenstelling van het huishouden, dan moet de burger déze wijziging alsnog zelf doorgeven aan de SVB omdat de GBA hierover geen gegevens bevat. Een wijziging in de samenstelling van het huishouden is bijvoorbeeld dat twee mensen gaan samenwonen (concubinaat) of juist uit elkaar gaan.
Mocht u aan de balie of anderszins van burgers de vraag krijgen of zij de SVB nog moeten informeren over de verhuizing kunt u aangeven dat dit niet nodig is tenzij er sprake is van een wijziging in de samenstelling van het huishouden.
De samenstelling van het huishouden kan van invloed zijn de hoogte van bijvoorbeeld het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw of de AIO-aanvulling. Als de SVB de wijziging niet tijdig doorkrijgt van een klant, kan deze een boete krijgen. Dit wil de SVB zoveel mogelijk wil voorkomen.

Nieuwsoverzicht