Geen steun van NVVB voor wijziging wet BRP

De NVVB heeft mede namens de VNG commentaar geleverd op het voorstel tot wijziging van de wet BRP. Met het voorstel wordt een beperking van de registratie van de gegevens over de vreemde nationaliteit naast de Nederlandse nationaliteit van ingeschrevenen in de BRP beoogd.
Het voorstel richt zich op personen die het Nederlanderschap van rechtswege hebben verkregen en daarnaast een vreemde nationaliteit hebben. Bij nieuwe inschrijvingen wordt de vreemde nationaliteit niet meer geregistreerd en bij bestaande registraties krijgen burgers het recht om een verzoek tot verwijdering van de registratie van de vreemde nationaliteit in te dienen.
Het bevreemdt het bestuur van de NVVB dat de vreemde nationaliteit wel geregistreerd wordt en blijft wanneer iemand door naturalisatie of optie Nederlander is geworden. Hierdoor wordt onderscheid gemaakt tussen de ene Nederlander en de andere Nederlander.

De NVVB vindt dat er vooral is gekeken naar degenen die de registratie van de nationaliteit niet willen. Er is hierbij onvoldoende rekening gehouden met degenen die de nationaliteit nog wel willen. Ook is voorbijgegaan aan de gevolgen van de wijziging van deze registratie voor de uitvoering.
Het is onduidelijk voor welk probleem het voorstel een oplossing biedt. Daarbij zijn de negatieve consequenties van het voorstel omvangrijk voor zowel burgers als gemeenten. Om deze reden verzoekt het bestuur van de NVVB dan ook geen verder gevolg te geven aan het voorstel tot wijziging van de wet BRP.
Voor het volledige commentaar verwijzen wij u naar bijgaande brief van de NVVB en de nota.

BijlagenGrootte
Brief NVVB met reactie op voorstel wijziging wet BRP.pdf210.65 KB
Nota van wijzigingen voor wet BRP.pdf334.8 KB
Nieuwsoverzicht