Gratis toolkit voor gemeenten wijst inwoners op belang GBA

Met de online campagne ‘Voorkom gedoe, kijk het na’ attendeert het ministerie van BZK mensen erop hoe belangrijk het is dat hun gegevens in de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) kloppen. Onderdeel van de campagne is een digitale toolkit met communicatiemiddelen voor gemeenten. Inmiddels maken ruim tachtig gemeenten hiervan – kosteloos - gebruik om de communicatie richting hun inwoners handen en voeten te geven. Heeft u de toolkit nog niet gedownload? Doe dat dan snel!

Veel overheidsinstanties maken voor hun dienstverlening gebruik van gegevens in de GBA. Daarom is het zo belangrijk voor burgers dat hun gegevens correct in de GBA staan. Zij kunnen dit op mijn.overheid.nl

Rol gemeente
De campagne is mede tot stand gekomen op verzoek van gemeenten. Als mensen op mijn.overheid.nl zien dat hun gegevens niet kloppen, moeten ze zich namelijk melden bij hun gemeente. Het is daarom erg belangrijk dat ook u als gemeente uw inwoners goed voorlicht over het controleren van hun gegevens in de GBA. Om gemeenten daarbij te helpen, heeft het ministerie van BZK een aantal praktische communicatiemiddelen ontwikkeld waarvan u kosteloos gebruik kunt maken. Het gaat om veel gestelde vragen voor de gemeentelijke website, posters, een nieuwsbericht, banners, tweets en schermafbeeldingen om te vertonen op beeldschermen bij de balies voor burgerzaken.

Effectief voor groot en klein
Inmiddels maken 86 gemeenten actief gebruik van de middelen uit de toolkit. Het gaat om grote gemeenten zoals Rotterdam en Zoetermeer, maar ook om kleine gemeenten zoals Aalten en Ferwerderadiel. Dat is een goed begin, maar nog veel meer gemeenten kunnen de toolkit downloaden en daarmee hun burgers goed voorlichten. En dat is nuttig, want de communicatiemiddelen blijken effectief te zijn. Gemiddeld klikt zeventien procent van de bezoekers op de banners van de landelijke campagne. Als ook u gebruikmaakt van de middelen uit de toolkit, kunt u het effect van de campagne nog versterken.

NVVB
De campagne is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB). De NVVB staat achter deze campagne om mensen te bewegen om hun gegevens te controleren. Burgers helpen zo ook om de kwaliteit van de GBA te verbeteren. Immers, iedereen is zelf ook verantwoordelijk voor een goede registratie van zijn persoonsgegevens bij de overheid. De campagne doet een beroep op het eigen initiatief van mensen.

Meer informatie
De landelijke online campagne loopt van 14 oktober tot 16 december. U kunt echter langer gebruikmaken van de toolkit. De toolkit staat op de website van het Agentschap BPR: www.bprbzk.nl/GBA/voorkomgedoe

Nieuwsoverzicht