Herziening Diplomastelsel Burgerzaken (NVVB PublieksAcademie)

Herziening Diplomastelsel Burgerzaken (NVVB PublieksAcademie)

In deze update kun je lezen wat de stand van zaken is, wat we tot nu toe hebben bereikt, hoe we het aanpakken en met wie we dat samen doen.

Stand van zaken
Na een zorgvuldig en intensief proces, waarbij opleidingsdeskundigen zijn ingezet, opleidingsinstituten hun deskundigheid en marktinzichten hebben ingebracht, en gemeenten van verschillende gemeentegrootten meegedacht hebben vanuit hun behoeften en gereageerd hebben op een nieuwe opzet, is een opzet voor nieuwe diplomalijnen tot stand gekomen.

Er zijn van 25 gemeenten reacties ontvangen over de nieuwe opzet. De reacties waren overwegend positief. Opmerkingen betroffen enkele individuele wensen die gemeenten hebben, die moeilijk in een algemeen stelsel zijn te vangen.

Behaalde resultaat
De herziene diplomalijnen Burgerzaken zijn 18 mei jl. in het DB vastgesteld. Hier kun je schematisch zien hoe de nieuwe structuur van het Diplomastelsel Burgerzaken eruit komt te zien.

De aangeduide NLQF-niveaus 4 en 5 staan nog niet onherroepelijk vast. Wij zijn momenteel bezig met de inschaling van de diplomalijnen op NLQF-niveau, maar schatten in dat dit de niveaus worden.

Hoe gaan we verder te werk?
Er zijn Module-Teams samengesteld die werken aan de actualisering en ontwikkeling van de modules uit het herziene Diplomastelsel Burgerzaken. Zij zijn nu aan de slag met de toetstermen van de modules en na vaststelling daarvan (streefdatum is uiterlijk 1 juli 2020; met mogelijke uitloop) gaan zij aan de slag met de examenvragen. Ook deze moeten worden geactualiseerd en er moeten nieuwe examenvragen worden ontwikkeld.

Wil jij deel uitmaken van een van onze Module-Teams? Meld je dan (alsnog) aan via publieksacademie@nvvb.nl en lees in onze oproep wie we zoeken en welke voorwaarden er gelden.

Het herziene Diplomastelsel heeft draagvlak bij onze opleidingspartners en wij hebben er vertrouwen in dat het aan de wensen van onze leden voldoet en dat alle gemeenten (groot en klein) hiermee uit de voeten kunnen.

Partneropleiders
De partneropleiders die samen met ons aan de herziening van het Diplomastelsel Burgerzaken werken zijn:

SEP
Segment
Ocaro
Marienburggroep
NCOD
Censor Bestuur
EvenWerkt!

Overgangsregeling huidig vs. herzien Diplomastelsel Burgerzaken
Dit jaar behaalde certificaten van modules blijven geldig tot 1 januari 2024 (3 jaar geldig). Met ingang van het herziene Diplomastelsel Burgerzaken (streefdatum 1 januari 2021) kan ‘overgestapt’ worden naar de (herziene) modules uit het Diplomastelsel Burgerzaken. Dat betekent dat dan de herziene examens en modules kunnen worden gemaakt en gevolgd die mee zullen tellen met al behaalde modules uit het huidige Diplomastelsel. Dat maakt dat iemand met behaalde huidige modules een (nieuw) diploma kan behalen met de later herziene behaalde modules (en - indien van toepassing - ook nog een diploma uit het huidige Diplomastelsel daarmee behaald).

Nieuwsoverzicht