Kennisgeving van naamskeuze

Kennisgeving van naamskeuze

De overgangsregeling gecombineerde geslachtsnaam staat ouders in 2024 toe om “herstel” naamskeuze te doen voor al hun kinderen samen. Voorwaarde is dat het oudste kind na 1 januari 2016 en voor 1 januari 2024 is geboren. Ook kan herstel-naamskeuze worden gedaan voor geadopteerde kinderen, die op of na 1 januari 2016 en voor 1 januari 2024 zijn geboren en geadopteerd. De werkgroep modellenboek van de NVVB heeft hiervoor aktemodellen gemaakt. De akte van naamskeuze wordt op naam van het oudste kind van de ouders gesteld.

Wat houdt naamskeuze “voor al hun kinderen samen” in?
Er wordt één akte van naamskeuze opgemaakt. De naamskeuze geldt voor het oudste kind, dat wordt vermeld, én voor alle overige nog levende kinderen. De naamskeuze kan ook worden gedaan voor kinderen die levenloos zijn geboren, en voor kinderen die voor de naamskeuze overleden zijn. Naamskeuze voor overleden kinderen is facultatief. Als de ouders ook voor deze kinderen kiezen moet ook voor deze kinderen leges worden betaald. De werkzaamheden voor de ambtenaar zijn immers vergelijkbaar.

Hoe wordt de akte van naamskeuze verwerkt?
De ABS verwerkt de akte van naamskeuze direct in de geboorteakte van bij hem geboren kinderen. De akte is een brondocument voor de BRP en mag daarin direct worden verwerkt. De ABS stuurt de akte van naamskeuze verder toe aan alle gemeenten waar zich een geboorteakte bevindt, waarop een latere vermelding (lv) geplaatst moet worden. Het kan lastig zijn voor die gemeente om te achterhalen bij welke kinderen de latere vermelding moet worden toegevoegd. Het is extra lastig wanneer de ouders een kind hebben dat al is overleden, of wanneer een van hun kinderen levenloos is geboren. Om de verwerking te vereenvoudigen heeft de werkgroep Modellenboek een model kennisgeving ontworpen, waarmee de lv-gemeente kan worden geïnformeerd. Deze kennisgeving vind je hier . Tenslotte wordt de ABS, die de akte van naamskeuze heeft opgemaakt, door de geboortegemeente geïnformeerd zodra de latere vermelding is geplaatst.

“Gekozen voor geslachtsnaam”
Een veelgestelde vraag van gemeenten is, of in de latere vermelding voor het tweede en volgende kind wordt vermeld “gekozen voor geslachtsnaam”, of “geslachtsnaam kind is”. De NVVB-commissie Persoonsregistratie adviseert om te vermelden: “gekozen voor geslachtsnaam”. De keuze wordt immers niet alleen voor het oudste kind gedaan, maar voor alle kinderen samen. Voor de goede orde: een lv waarin “geslachtsnaam kind is” vermeld is, hoeft niet te worden verbeterd, omdat dit geen gevolgen heeft voor die geslachtsnaam.

Nieuwsoverzicht