Kwaliteit persoonsgegevens in GBA verbeterd

Gezamenlijke opschoonactie persoonslijsten werpt vruchten af

Gemeenten bereiden zich voor om – in de periode 2013-2016 - over te stappen van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) naar de Basisregistratie Personen (BRP). Om dit te kunnen doen, mogen de persoonslijsten in de GBA geen fouten bevatten die de vulling van de BRP in de weg staan. In de afgelopen maanden hebben gemeenten, in samenwerking met het programma modernisering GBA, het Agentschap BPR en KING, zo’n 20.000 fouten in de persoonslijsten opgelost: er resteren er nu nog minder dan 500. Dit is een mijlpaal in de totstandkoming van de BRP en een knappe prestatie. De komende periode wordt gebruikt voor ‘proefvullingen’ van de BRP vanuit de GBA en het oplossen van de laatste overgebleven fouten. De opgeloste  fouten hebben overigens in het verleden niet gezorgd voor nadelige effecten voor burgers of organisaties die van de persoonsgegevens gebruikmaakten.

Goed bezig

In de laatste twee weken voor de deadline van 1 juli 2013 zijn er op de valreep nog zo’n 1500 fouten opgelost. De stand van zaken per 1 juli 2013 leert dat de vier grootste gemeenten hun fouten tot een minimum hebben teruggebracht. Zo hebben Amsterdam en Den Haag er nog 23 elk, maar heeft Rotterdam er nog maar 6 en Utrecht zelfs maar 2. Er zijn nog maar 34 gemeenten die meer dan vijf fouten hebben. De meerderheid van de gemeenten heeft geen fouten meer. Er zijn zelfs 42 gemeenten die gedurende de gehele periode (februari tot 1 juli 2013) geen enkele fout in hun persoonslijsten hadden. Gemeenten laten hiermee zien dat zij serieus werken aan de verbetering van de kwaliteit van de persoonsgegevens. 

Vervolg: nadere controle

De zojuist afgeronde actie is nodig om de BRP te kunnen vullen. Het is de eerste controle die is uitgevoerd. Voordat gemeenten daadwerkelijk overstappen naar de bijhouding in het BRP-stelsel, is een nadere controle nodig. Dit is de zogenaamde Baseline-2. Het gaat hier vooral om het herstellen van verschillen in de gegevens over relaties tussen de personen. Vanaf augustus 2013 start het programma modernisering GBA met de informatieverstrekking aan gemeenten over deze nadere controle.

Nieuwsoverzicht