Lesbisch ouderschap per 1 april 2014

Op 1 april 2014 zal het mogelijk moeten zijn om geboorteakten op te maken waarin direct twee ouders van het vrouwelijk geslacht zijn vermeld. Ook wordt het mogelijk voor vrouwen om kinderen te erkennen. De NVVB heeft hiervoor de nieuwe modellen voor akten van de burgerlijke stand opgeleverd. De software voor de burgerlijke standfunctionaliteit zal per 1 april nog niet of nog niet volledig zijn aangepast. Leveranciers hebben op verzoek van de NVVB aangegeven gemeenten te voorzien van een workaroundbeschrijving.
Om de nieuwe akten ook goed te kunnen verwerken in de gemeentelijke BRP-systemen, is een Logisch Ontwerpwijziging nodig. Deze is voorzien per 1 oktober 2014, zes maanden na de invoering. Daarbij rijst de vraag hoe in de periode 1 april-1 oktober bijvoorbeeld om te gaan met een toevallige geboorte waarbij twee moeders zijn betrokken. De NVVB heeft er bij BZK op aangedrongen gemeenten te informeren omdat het LO GBA in deze periode niet goed aansluit op de gewijzigde regels.
Afgesproken is dat gemeenten een dezer dagen een informatieve brief ontvangen van het Ministerie van BZK mede namens het Ministerie van V&J. Verder zal het Ministerie van BZK met de softwareleveranciers overleggen.

In de eerste editie van Burgerzaken & Recht is een verdiepend artikel opgenomen over de invoering van de wet ‘duomoeders’ en ‘gelijkstelling geregistreerd partnershap’.

Nieuwsoverzicht