Nader onderzoek procedures Naturalisatie en Optie

Het eerder aangekondigde nader onderzoek naar de herinrichting van de processen Naturalisatie en Optie is opgestart. Doel van de herinrichting is het wegnemen van inefficiënties in de processen, waarbij het streven is om de processen binnen één bestuurslaag onder te brengen. Voor naturalisaties is dat momenteel niet zo. Gemeenten ontvangen het verzoek en sturen na behandeling uiteindelijk een naturalisatieadvies naar de IND. De IND controleert en bij akkoord zorgt zij voor de totstandkoming van het Koninklijk Besluit waarbij aan de verzoeker Nederlanderschap wordt verleend. Het optieproces ligt momenteel geheel bij gemeenten.

Het onderzoek wordt gezamenlijk uitgevoerd door de IND en gemeenten. Zowel IND als gemeenten (NVVB en VNG) stellen hier beide een projectleider voor aan.  Deze projectleiders zorgen ervoor dat de resultaten van het nader onderzoek objectief en eenduidig zijn, bijvoorbeeld als het gaat om de vergelijking van het processtappen bij de IND en bij gemeenten.
Afgelopen zomer is in een bestuurlijk overleg tussen de staatssecretaris van V&J en de VNG afgesproken dat twee mogelijke scenario’s voor herinrichting nader onderzocht moesten worden.
Eén van de scenario’s gaat over het beleggen van alle taken bij de IND. Het andere scenario betreft het beleggen van de naturalisatie- en optietaken bij zogenaamde centrumgemeenten. Het gemeentelijk deel van het onderzoek zal onder andere gaan over de wijze waarop dit georganiseerd kan worden. Op dit moment kan nog geen duidelijkheid worden gegeven waaraan een gemeente zou moeten voldoen om centrumgemeente te kunnen zijn.

Uitgangspunt is dat de ceremonie als gemeentelijke taak in ieder geval blijft bestaan en dat de zorg voor de totstandkoming van het KB naturalisatie een taak van de IND blijft.
De verwachting is dat het onderzoek 4 tot 6 maanden zal vergen. De governance van dit project kent een stuurgroep waarin gemeenten uiteraard zijn vertegenwoordigd. De stuurgroep zal binnenkort het programmaplan vaststellen, halverwege de rit de tussenresultaten beoordelen en uiteindelijk de projectresultaten vaststellen. Wij zullen u blijven informeren over de voortgang van het onderzoek.

Nieuwsoverzicht