Nieuwe wetgeving SZW omtrent opschorting uitkering in relatie tot inschrijving BRP

Er is een groep burgers die binnen Nederland of naar het buitenland verhuist zonder dit door te geven aan de gemeente. Deze groep wordt door de gemeente in de BRP geregistreerd als geëmigreerd naar een (onbekend) buitenland. Een deel daarvan ontvangt een uitkering.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft haar wet- en regelgeving zo aangepast dat UWV van burgers, die een uitkering van het UWV ontvangen en geregistreerd staan als geëmigreerd naar een (onbekend) buitenland, de betaling van de uitkering  opschort. Begin juli is het UWV begonnen met het versturen van brieven aan burgers, die een uitkering van UWV ontvangen en in de BRP geregistreerd staan als geëmigreerd naar een (onbekend) buitenland. Dit gaat dan om het (laatst bekende) adres zoals dit bekend is bij het UWV. Het gaat in totaal om ongeveer 2500 burgers. Het UWV verzoekt de burger zijn inschrijving in de BRP binnen 6 weken aan te laten passen. Gebeurt dat niet, dan schort het UWV de uitkering op. De verwachting is dat burgers zich zullen melden bij het gemeenteloket om een adreswijziging door te geven.

De maatregel is volgens SZW een passend middel om cliënten van het UWV aan te sporen tot naleving van juiste in- en uitschrijving bij de gemeente. Een burger kan bij het UWV bezwaar maken tegen de beslissing tot opschorting van de betaling van een uitkering.

Bron: SZW

Nieuwsoverzicht