Nieuws over project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens

Expertgroep van project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens gaat kwalificatiestructuur NVVB doorontwikkelen en beproeven

Op donderdag 13 december 2012 kwam de Expertgroep Persoonsinformatievoorziening en Identiteitsmanagement voor het eerst bijeen om een van de actielijnen van het project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens uit te werken. In het project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens wordt bekeken of het proces van het inleveren en beoordelen van brondocumenten verbeterd kan worden. Voor mensen die bij de afdelingen Burgerzaken bij gemeenten werken is er een opleidings- en examenstructuur (kwalificatiestructuur). Die structuur wordt de komende jaren verbeterd zodat mensen die bij Burgerzaken werken, of gaan werken, goed toegerust zijn op het registreren en verifiëren van identiteitsgegevens. Verder wordt onderzocht of en hoe de kwalificatiestructuur kan helpen in cyclische kwaliteitsborging bij medewerkers Burgerzaken. Ook wordt bekeken of het raamwerk van de kwalificatiestructuur bruikbaar kan zijn voor het Stelsel van Basisregistraties.

Tijdens het ochtendprogramma van de bijeenkomst van deze expertgroep legden verschillende sprekers de basis. De referentiemodellen voor werkprocessen voor burgerzaken van de NVVB werden toegelicht door Ronald Zijlstra van de NVVB en het programma mGBA, de huidige kwalificatiestructuren en eind- en toetstermen van de NVVB werden gepresenteerd en uitgelegd door Geert Deenen (NVVB) en Harry Molkenboer en Digna Hoogenboom (Teelen Kennismanagement) zoomden in op (o.a.) het formuleren van concrete eind- en toetstermen, toetsvormen en taxonomie. Tijdens het middaggedeelte gingen de deelnemers in groepjes uiteen om te oefenen om te werken met toetsmatrijzen, geschikte toetsvormen te kiezen bij toetstermen en eind- en toetstermen in te delen op basis van de taxonomie van Romizowski.

Deelnemers met allerlei expertises en achtergronden, van (o.a.) gemeentes, de IND, RDW, NVVB en de Politie nemen deel aan de expertgroep. Deze bijeenkomst was de eerste, op 16 en 17 januari 2013 volgt een tweedaagse werkbijeenkomst waarin ze gezamenlijk (o.a.) eind- en toetstermen zullen ontwikkelen. De uitwerking van deze actielijn ziet er als volgt uit. Allereerst wordt de module-indeling (logische clustering) bepaald op basis van de referentiemodellen werkprocessen burgerzaken. De werkprocessen en classificatie van het Nederlands Kwalificatie Kader (NLQF) zijn basis voor verdeling in eind- en toetstermen en beheersingsniveaus (taxonomie) van de noodzakelijke modules. De gedefinieerde eind- en toetstermen per modulen en daarbij behorende beheersingsniveaus zijn basis voor het opstellen van toetsmatrijzen en bepalen de meest geschikte toetsvorm. Na validatie en vaststelling van eind- en toetstermen, toetsmatrijzen en examenvorm in een toetsbeleidsplan volgt productie van lesmateriaal en examenmateriaal. Dan volgt een kleinschalige beproeving: een beperkt aantal medewerkers van proefgemeenten worden opgeleid naar de noodzakelijke leerresultaten. Daarna leggen zij examens af. Op basis van de opgedane ervaringen met de module-indeling en afgelegde examens wordt geëvalueerd of de indeling en examenvormen voldoen. Vervolgens volgt zonodig bijstelling in de module-indeling en eventuele examenvormen. Tot slot vindt een laatste beproeving plaats door nog 30 gemeenten. Deze stappen worden doorlopen door de Expertgroep Persoonsinformatievoorziening en Identiteitsmanagement, de Expertgroep Opleidingsinstellingen en de Klankbordgroep Kwalificatiestructuur met gemeenten (die de beproeving gaan doen).

Het project is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken en wordt uitgevoerd bij ICTU.
 

Nieuwsoverzicht