Nieuwsbrief Registratie Niet-Ingezetenen

De RNI komt eraan

Na ruim negentien jaar Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) is op 6 januari 2014 de knop omgezet: de GBA is de Basisregistratie Personen (BRP) geworden. Onderdeel van de BRP is de Registratie Niet-Ingezetenen. Een nieuwe wet en binnenkort ook een nieuw Logisch Ontwerp GBA. Door alle partijen is keihard gewerkt om alles op tijd werkend te krijgen. En hierdoor zal de initiële vulling ook worden uitgevoerd bij alle Nederlandse gemeenten. Graag brengen wij u door middel van deze nieuwsbrief op de hoogte van de inhoud, de voorbereidingen en de gevolgen van de RNI voor u als gemeente.

Wat is de RNI?

De RNI registreert personen die niet in Nederland wonen, maar wel een relatie hebben met Nederlandse overheidsinstellingen. Zij worden niet in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) ingeschreven. Deze personen noemen we ‘niet-ingezetenen’.
Niet-ingezetenen zijn personen die niet of korter dan vier maanden gedurende een half jaar in Nederland wonen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die tijdelijk in Nederland wonen of werken. Of mensen die in Nederland hebben gewoond en die nu in het buitenland pensioen genieten. Overheidsinstellingen houden nu elk hun eigen registratie bij van niet-ingezetenen met wie zij te maken hebben. De Wet basisregistratie personen maakt het mogelijk dat gegevens van niet-ingezetenen centraal en op dezelfde manier worden vastgelegd.

Aangewezen bestuursorganen

Niet alleen de gemeenten krijgen een relatie met de RNI. Er zijn ook een aantal aangewezen bestuursorganen (ABO’s) die zullen aansluiten op de RNI. Dit zijn de Belastingdienst, SVB, UWV, IND, het ministerie van Buitenlandse Zaken en Zorginstituut Nederland. Zij kunnen volgens de nieuwe wetgeving, net als de loketgemeenten, personen inschrijven in de RNI. Daarnaast zijn zij daardoor medeverantwoordelijk voor het corrigeren van fouten en het verplicht aanpassen van verouderde gegevens. Hierdoor blijft de RNI actueel en volledig.
De volgorde van de gefaseerde invoering van de RNI is: inschrijfvoorzieningen, Belastingdienst, ministerie van Buitenlandse Zaken, gemeenten en daarna de aansluiting per ABO.

Wat gaat er gebeuren bij uw gemeente?

De inschrijfvoorzieningen en de Belastingdienst zijn al aangesloten op de RNI. De volgende stap in de gefaseerde invoering is het overbrengen van de opgeschorte persoonslijsten naar de RNI. Hiervoor worden met een aantal gemeenten en de leveranciers van de software testen uitgevoerd. Van ‘testgemeenten’ worden meer voorbereidingen verwacht dan van de andere gemeenten. Er wordt contact met u gezocht voor begeleiding en instructies wanneer u behoort tot de testgemeenten. Het is belangrijk dat de RNI wordt getest bij een aantal gemeenten zodat de RNI straks snel en veilig kan worden toegepast. Van de initiële vulling merkt u als gemeente vrijwel niets. Wij zullen deze zoveel mogelijk buiten kantoortijden en in het weekend uitvoeren. Naar verwachting vindt deze operatie plaats in de zomer van 2014. Nadat de persoonslijsten zijn overgedragen aan de RNI vinden er nog een aantal actualiseringen plaats vanuit de ABO’s.

Meer informatie over de RNI

Algemene informatie over (de invoering van) de RNI vindt u op onze website.
Als u meer informatie wil over de aansluiting op RNI kunt u altijd contact met ons opnemen door te e-mailen naar: agentschap@bprbzk.nl

RNI op het NVVB congres

U kunt zich inschrijven voor de interessante workshop ‘De BRP in beweging’ op het NVVB congres:

Op 14, 15, en 16 mei a.s. organiseert de NVVB in Noordwijkerhout een combinatie van het congres Burgerzaken en het internationale EVS congres. Omdat NVVB 20 jaar bestaat, worden alle drie de dagen omlijst met feestelijke activiteiten.

Als u zich inschrijft voor de workshop ‘De BRP in beweging’ bent u straks volledig op de hoogte van de volgende onderwerpen:

  • De top 10 van binnengekomen vragen over de Wet BRP (en de antwoorden…).
  • Hoe gaat het met de RNI, wanneer is de initiële vulling en kan de switch om?
  • Wanneer gaat LO 3.9 in werking?
  • De belangrijkste wijzigingen in LO 3.9: lesbisch ouderschap, Registratie Niet-Ingezetenen, Nederlandse nationaliteit, voorbereiding op Operatie BRP.
  • Reacties van afnemers en vanuit het Stelsel van Basisregistraties.

Bron: Agentschap BPR

Nieuwsoverzicht