Proces artikel 2.17 Wet BRP aangepast

Proces aanvraag mededeling ex artikel 2.17 Wet BRP  -- aangepast op 13 juni 2014 --

Trigger:
Een vreemdeling, die nog niet is ingeschreven in de BRP, heeft aangifte gedaan van verblijf en adres als bedoeld in artikel 2.38 Wet BRP. De vreemdeling voldoet aan de voorwaarden en kan ingeschreven worden als ingezetene in de BRP.
De gegevens over de datum van geboorte of de vreemde nationaliteit (waaronder ook eventuele staatloosheid) kunnen niet ontleend worden aan de reguliere bronnen als bedoeld in respectievelijk de artikelen 2.8 en 2.15 Wet BRP. Deze gegevens moeten dan ontleend worden aan de schriftelijke mededeling van de minister van V&J, die de gemeente opvraagt bij het Koppelingsbureau van de IND.

Stap 1:
De gemeente vult de aanvraag in en gebruikt daarbij het door de NVVB beschikbaar gestelde model.
Zo mogelijk vult de gemeente de gegevens van de vreemdeling in zoals die ook bij de inschrijving in de BRP worden gebruikt.
Zo mogelijk vult de gemeente het V-nummer in. Dit nummer is te ontlenen aan het vreemdelingendocument of aan de BVV via de BVV-inkijkfunctie.
De gemeente vult in wie de aanvragende ambtenaar is, hoe deze telefonisch bereikt kan worden en naar welk adres de mededeling kan worden gestuurd.

Stap 2:
De gemeente voegt bij de aanvraag een kopie van het verblijfsdocument of van het W-document.

Stap 3:
De gemeente stuurt de aanvraag met bijlage naar het Koppelingsbureau van de IND.
De gemeente wacht maximaal 2 weken (adviestermijn) met inschrijving in de BRP tot de schriftelijke mededeling is ontvangen.
Indien de mededeling niet binnen die termijn is ontvangen, zie stap 6.

Stap 4:
De IND tracht de mededeling naar de gemeente sturen binnen een week na ontvangst van de aanvraag.
Indien bij de IND de betreffende vreemdeling niet bekend is, neemt de IND contact op met de aanvragende ambtenaar. Dit vindt ook plaats als de IND de vreemdeling niet uniek kan identificeren binnen haar eigen administratie.

Stap 5:
De gemeente ontvangt de schriftelijke mededeling en gaat over tot inschrijving van de vreemdeling in de BRP. Daarbij ontleent de gemeente de door de IND in de mededeling vermelde gegevens over de geboortedatum en/of de nationaliteit. De nationaliteitsgegevens kunnen ook de staatloosheid van de vreemdeling betreffen. De gemeente mag geen onderzoek te doen naar de juistheid van de inhoud van de mededeling. De gegevens dienen zonder meer aan de mededeling te worden ontleend.
Als extra brondocumentomschrijving kan in categorie 01 Persoon “Mededeling ex artikel 2.17 Wet BRP”  worden opgenomen. Deze omschrijving kan ook gebruikt worden voor categorie 04 Nationaliteit.

Stap 6:
Indien de schriftelijke mededeling niet binnen de termijn, genoemd in stap 3, is ontvangen, gaat de gemeente pas over tot inschrijving nadat zij contact heeft gehad met de IND over de geboortedatum en/of nationaliteit zoals de IND deze hanteert. Dit contact kan verlopen via e-mail of telefonisch:
Per mail naar: Koppelingsbureau.vraagbaak@ind.minvenj.nl

NB:
Het is dus de bedoeling dat bij de inschrijving van een ingezetene direct een volledige geboortedatum en een bekende nationaliteit (of staatloosheid) worden geregistreerd.
Deze procedure kan niet gevolgd worden voor vreemdelingen die al ingeschreven zijn in de BRP als niet-ingezetene. Het proces waarbij de ingeschreven vreemdeling van status verandert, dus van niet-ingezetene naar ingezetene, betreft geen inschrijving zoals bedoeld in artikel 2.17 Wet BRP.
 

Nieuwsoverzicht