RANOV en naturalisatie tot Nederlander

In 2007 en 2008 zijn vreemdelingen op grond van de Regeling Afwikkeling Nalatenschap Oude Vreemdelingenwet (RANOV) in het bezit gesteld van een (reguliere) verblijfsvergunning onder de beperking ‘afwikkeling nalatenschap oude vreemdelingenwet’. Na een jaar zijn deze vreemdelingen in het bezit gesteld van een verblijfsvergunning ‘voortgezet verblijf na verblijf op grond van de Regeling afwikkeling nalatenschap oude vreemdelingenwet’ (hierna: voortgezet verblijf). Vanaf 2012 komen met enige regelmaat personen uit deze groep een verzoek om naturalisatie tot Nederlander indienen bij gemeenten.

RANOV-vergunningen met een ingangsdatum na 15 juni 2007

Veruit de meeste RANOV-vergunningen hebben 15 juni 2007 als ingangsdatum. Er zijn echter ook RANOV-vergunningen verleend met een latere ingangsdatum. In de werkinstructie van de IND is pgenomen dat de latere ingangsdatum met name betrekking heeft op gevallen waarin sprake was van een latere identiteitswijziging. De IND heeft aangegeven dat er ook een specifieke groep te onderscheiden valt. Dit zijn dan met name gezinsleden van 1F-ers die, na de publicatie van WBV 2008/29 in de Staatscourant van 28 november 2008, alsnog in aanmerking konden komen voor een RANOV-vergunning. De groep is te herkennen aan de datum van ingang van het verblijfsrecht. Deze blijkt uit de koppeling met de BVV. De RANOV-vergunningen die aan deze – in aantal zeer beperkte - categorie zijn verleend hebben een ingangsdatum die ligt tussen 28 november 2008 en 31 december 2008 (einde regeling).

Zie voor nadere info de IND-werkinstructie nr. 2012/5

Gevolg

De termijn van toelating en hoofdverblijf vangt o.g.v. artikel 8 RWN niet eerder aan dan de ingangsdatum van de verblijfsvergunning. Voor die datum is er immers nog geen sprake van toelating. Dit betekent dat bij de beoordeling van een naturalisatieverzoek van een persoon die op grond van de RANOV in het bezit is gesteld van een verblijfsvergunning steeds expliciet aandacht moet zijn voor het moment waarop aan de vreemdeling verblijfsrecht werd verleend.
De RANOV-vergunninghouders krijgen bij verlenging onder Momi een verblijfsdocument met als doel: ‘niet-tijdelijke humanitaire gronden’

Nieuwsoverzicht