Ranov-vergunninghouders en naturalisatie

Op 26 oktober 2015 heeft de minister van V&J een brief

Uit het onderzoek blijkt dat 71% van de niet-genaturaliseerde Ranov-ers aangeeft niet over de documenten te beschikken die nodig zijn voor naturalisatie (paspoort uit land van herkomst en/of geboorteakte). De redenen waarom zij niet beschikken over die documenten zijn in het WODC onderzoek ook geïnventariseerd.

Naar aanleiding van het onderzoek staan in de brief twee versoepelingen van het naturalisatiebeleid:

  1. Alle reguliere vreemdelingen (waaronder Ranov-vergunninghouders) onder de 18 jaar die meenaturaliseren met hun vader of moeder en die een Nederlandse geboorteakte hebben, worden voortaan vrijgesteld van het paspoortvereiste bij naturalisatie. Dit geldt ook voor kinderen met een geboorteakte uit een ander Europees land en andere landen die zijn aangesloten bij het Apostilleverdrag.
  2. Etnisch Armenen uit Azerbaidzjan worden vrijgesteld van de documenteneis bij naturalisatie (zowel paspoort als geboorteakte). De vrijstelling geldt dus alleen voor etnisch Armenen indien zij geboren zijn in Azerbeidzjan en niet voor alle Armenen.

De beleidsaanpassing werkt conform de brief aan de Tweede Kamer met ingang van de dag dat de kamer de brief heeft gehad.

Bron: ministerie van V&J

Nieuwsoverzicht