Saamhorigheid op afstand

Saamhorigheid op afstand

De afgelopen maanden is er veel gevraagd van afdelingen burgerzaken. Door de corona-maatregelen moest de dienstverlening drastisch aangepast worden. Maar niet alleen de manier waarop de werkzaamheden georganiseerd werden moest worden aangepast, ook binnen het team veranderde er veel, zoals thuiswerken en het werken in verschillende shifts op het gemeentehuis. Hoe zorg je er dan voor dat je een team bij elkaar houdt, ook zonder het fysieke contact? Hoe kan het samenhorigheidsgevoel blijven bestaan of hoe kan dit zelfs versterkt worden? Van een aantal gemeenten hoorden wij leuke ideeën om samenhorigheid op afstand te creëren, die we graag met jou delen.

Ideeën   

  • Begin de maandagochtend met een digitaal overleg met het hele team. Begin dan vooral niet meteen met inhoudelijke zaken, maar gebruik het eerste kwartier om informeel bij te kletsen.
  • Organiseer een digitale borrel! Dit kan ook in de vorm van een pub quiz of spelletjesronde.
  • Het aanmaken van twee whatsapp groepen binnen het team kan prettig zijn. In de ene whatsappgroep kunnen serieuze gesprekken gevoerd worden en urgente vragen gesteld worden. In de andere groep is er ruimte voor persoonlijk contact en leuke onderwerpen.
  • Organiseer gezamenlijke digitale lunches. Tijdens deze lunches wordt en mag zelfs niet gesproken worden over werkinhoudelijke zaken. Dit creëert een gevoel van verbondenheid met collega’s op afstand.
  • Naast een lunch kan er ook gedacht worden aan koffiemomentjes, die meerdere keren per week plaatsvinden op een vast moment. Zo kunnen medewerkers als ze even tijd (en behoefte) hebben bijpraten met collega’s.

Maar laten we bovenal hopen dat we onze collega’s spoedig weer allemaal op de werkvloer kunnen spreken!

Nieuwsoverzicht