Samenvatting vergadering stuurgroep Operatie BRP van 27 mei 2014

Onderwerpen waarover de stuurgroep heeft gesproken.

De stuurgroep heeft op 27 mei 2014 de roadmap voor Operatie BRP met bijbehorende stukken vastgesteld.

De roadmap beschrijft en visualiseert de stappen die worden gezet om de Operatie BRP tot een goed einde te brengen. Naast de ontwikkeling van de ICT-voorzieningen zijn dat: Acceptatie, In beheer name/In productie name en Implementatie. Voor elk van deze stappen geeft de roadmap aan uit welke onderdelen die stap bestaat en wie per onderdeel verantwoordelijk of betrokken is. Zo kent Acceptatie ondermeer de onderdelen Functionele Acceptatie, Non-Functionele Acceptatie en Finale acceptatie. In de Functionele Acceptatie worden testen en toetsen uitgevoerd die aantonen dat producten en systemen doen wat ze moeten doen. Dit is onderverdeeld in de stappen Functionele Acceptatietest en Keten Acceptatie Test. In de Non-Functionele Acceptatie worden testen en toetsen uitgevoerd die aantonen dat producten en systemen gereed zijn om in beheer te worden genomen, zoals de Beveiligingstesten en de Performance Testen. In de Finale Acceptatie worden aanvullend (en parallel) testen en toetsen uitgevoerd die aantonen dat het geheel aan producten en systemen klaar is om in productie te nemen, zoals ondermeer het schaduw draaien. De Finale Acceptatie eindigt met het opstellen van het Vrijgave advies, waarover de stuurgroep besluit.
Gemeenten en afnemers zijn betrokken bij de Functionele Acceptatie Test, de Keten Acceptatie Test en bij het schaduw draaien en zijn mede verantwoordelijk voor het opstellen van het Vrijgave advies.

De stuurgroep heeft op 27 mei ook de governance voor de Operatie BRP tijdens de transitiefase, de integrale planning en de acceptatiecriteria vastgesteld.

Waar het gaat om de governance voor de transitiefase is van belang dat de stuurgroep heeft bevestigd dat zijn taak pas is afgerond als alle gemeenten en afnemers zijn aangesloten op de BRP. Tijdens de transitiefase zal de programmaorganisatie Operatie BRP verantwoordelijk zijn voor de Regie op het aansluiten en voor de ondersteuning en monitoring afnemers tot en met de koploperfase. KING is verantwoordelijk voor de implementatiebegeleiding van gemeenten. Agentschap BPR is verantwoordelijk voor  het beheer van de voorzieningen, voor het aansluiten van gemeenten en afnemers en voor de implementatieondersteuning en monitoring van afnemers na de koplopers

In de integrale planning, die aanhaakt op de in maart al vastgestelde ontwikkelplanning, zijn de verschillende onderdelen uit de roadmap (Acceptatie, In beheer/In productie nemen en Implementatie) in de tijd uitgezet. Gemeenten en afnemers kunnen in 2017 en 2018 aansluiten op de BRP. De stuurgroep heeft de gedelegeerd opdrachtgever opdracht gegeven om voor 1 april 2015 een geactualiseerde planning op te leveren, waarin de concrete ervaringen met de test en acceptatie van BOP-stappen 2.1, 2.2 en 3.1 zijn verwerkt.

Voorts heeft de stuurgroep ingestemd met het voorstel van de gedelegeerd opdrachtgever om enkele functionaliteiten vooralsnog “in de vrieskist” te plaatsen. Bij deze functionaliteit staat in de BRP Dienstencatalogus voor afnemers al de opmerking dat deze mogelijk niet in de eerste release wordt ontwikkeld. Dat heeft de stuurgroep nu bevestigd.

Vastgestelde stukken
De stuurgroep heeft op 27 mei 2014 de volgende stukken vastgesteld:
• Impact wijzigingsvoorstellen meervoudige nationaliteit en BW;
• Notitie leveranciers extern personeel;
• Roadmap Operatie BRP (wordt gepubliceerd op de website);
• Governance Operatie BRP (publicatieversie wordt gepubliceerd op de website);
• Overall planning Operatie BRP (publicatieversie wordt gepubliceerd op de website);
• Advies t.a.v. functionaliteit vrieskist/uit scope;
• Notitie Acceptatiecriteria (wordt gepubliceerd op de website).

Volgende stuurgroepvergadering en vergaderschema 2014
De volgende stuurgroepvergadering vindt plaats op 19 juni 2014. De stuurgroep vergadert in de tweede helft van 2014 op de derde donderdag van de maand.

Bron: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Klik hier

Nieuwsoverzicht