Samenvatting vergadering Stuurgroep Operatie BRP van 17 juli 2014

Onderwerpen waarover de stuurgroep heeft gesproken

De stuurgroep heeft op 17 juli 2014 het Transitieplan Implementatie vastgesteld. Dat beschrijft de ondersteuning en monitoring van afnemers bij de (voorbereiding op) de implementatie.

De stuurgroep heeft ook ingestemd met de voorgestelde maatregelen voor de validatie van de initiële vulling van de BRP data base en met de aanpak voor het betrekken van afnemers en gemeenten als afnemer bij ontwerp en acceptatie van het onderdeel leveringen.

Daarnaast heeft de stuurgroep, zoals iedere maand, gesproken over de voortgang van de Operatie BRP aan de hand van de voortgangsrapportage. De stuurgroep stelt vast dat de werkzaamheden aan de voorzieningen volgens planning verlopen.

Vastgestelde stukken

De stuurgroep heeft op 17 juli 2014 de volgende stukken vastgesteld:

  • Transitieplan implementatie (publicatieversie wordt gepubliceerd op de website);
  • Notitie validatie gegevensconversie (publicatieversie wordt na de zomer gepubliceerd op de website);
  • Notitie informatiemanagement functie;
  • Notitie betrokkenheid afnemers bij ontwerp en acceptatie;
  • Assurance rapportage Initiële Review Programma Operatie BRP – deelrapport 1B.

Volgende stuurgroepvergadering en vergaderschema 2014

De volgende stuurgroepvergadering vindt plaats op 21 augustus 2014. De stuurgroep vergadert in de tweede helft van 2014 op de derde donderdag van de maand.

Transitieplan Implementatie afnemers

De stuurgroep Operatie BRP heeft haar goedkeuring gegeven aan het Transitieplan Implementatie (2014-2018) voor afnemers (het plan voor gemeenten zal op een later moment in opdracht van de VNG door KING worden opgesteld). Hierin staat zowel de aanpak voor de ondersteuning van afnemers beschreven als de voorbereiding op het monitoren van de daadwerkelijke aansluiting op de BRP. Op de website operatiebrp.nl wordt de publicatieversie van het Transitieplan Implementatie afnemers binnenkort gepubliceerd.

Elke afnemer sluit op enig moment aan op de BRP (technisch gezegd op het BRP-koppelvlak). Dit zal in de jaren 2017 en 2018 zijn beslag krijgen. In het Transitieplan Implementatie staat aangegeven welke informatie over het aansluiten wanneer beschikbaar komt voor afnemers. Die informatie is bijvoorbeeld noodzakelijk om afnemers in staat te stellen de impact voor hun organisatie in te schatten. De informatie komt – in lijn met de BRP – stapsgewijs beschikbaar. Met het Transitieplan Implementatie krijgen afnemers een overzicht van de af te leggen weg naar de aansluiting op de BRP. Verder geeft het Transitieplan inzicht in de manier waarop Operatie BRP de voortgang van een aantal cruciale activiteiten voor het aansluiten bewaakt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het aanvragen van een nieuwe autorisatie.

Controle vooraf bij vullen van de BRP

Bij de ingebruikname van de centrale BRP-voorziening zal deze gevuld worden met de gegevens uit de GBA-V, die daarbij worden geconverteerd van het GBA-formaat naar het BRP-formaat. Om aan te tonen dat die conversie goed is verlopen zou in theorie elk gegeven moeten worden gecontroleerd. Dat is gezien de enorme aantallen ondoenlijk. Om de juistheid van de conversie aan te tonen en te valideren zijn daarom de volgende maatregelen voorzien:

  • Het uitvoeren van proefconversies met productiegegevens uit de GBA-V:
    Hierbij worden de gegevens heen (van GBA-V naar BRP) en terug (van BRP naar GBA-V) geconverteerd en worden er voortdurend analyses op uitgevoerd. Op basis daarvan wordt zo nodig de conversiesoftware aangepast;
  • Het uitvoeren van testen door gegevensexperts van gemeenten en Agentschap BPR:
    De Expertgroep Test en Acceptatie, bestaande uit koploper gemeenten en de beheerorganisatie, wordt hiertoe versterkt met een aantal gegevensexperts uit gemeenten. De Expertgroep beoordeelt zowel tijdens de fase Integratie&Test als tijdens de daarop volgende Acceptatiefase of persoonsgegevens correct zijn geconverteerd. De bevindingen hieruit leiden (zo nodig) tot aanpassing van de conversiesoftware;
  • Het uitvoeren van statistische en structuurtellingen:
    Tijdens de (proef-) conversies worden diverse soorten tellingen gedaan ter controle van de juistheid van de conversie. Daarbij gaat het om het type tellingen dat gericht is op de vraag of informatie verloren is gegaan. Het gaat ook om structuurtellingen zoals het CBS die uitvoert. Door deze zowel op de GBA-V als op de BRP uit te voeren is het mogelijk om de beide databases te vergelijken en eventuele verschillen op te sporen. Ook bevindingen die hieruit voortvloeien kunnen leiden tot aanpassing van de conversiesoftware.

De stuurgroep heeft ingestemd met deze maatregelen en heeft het programma verzocht om een uitgebreidere beschrijving ervan te maken ten behoeve van publicatie op de website. Deze zal na de zomer te vinden zijn op de website.

Afnemers betrokken bij ontwerp, test en acceptatie

Afnemers zijn al sinds 2011 betrokken bij Operatie BRP. Samen met hen is de Dienstencatalogus voor afnemers ontwikkeld. Bij de verdere uitwerking van de diensten voor afnemers is betrokkenheid van afnemers noodzakelijk. Daarover zijn nu afspraken gemaakt. Ook zijn nadere afspraken gemaakt over betrokkenheid van afnemers in het test- en acceptatietraject voor deze diensten.

Nieuwe publicaties

BOP-presentatie 
Tijdens het NVVB conges in mei heeft gedelegeerd opdrachtgever Cor Franke een presentatie gehouden over het vastgestelde ontwikkelplan BRP (BOP). Wilt u deze nog eens lezen of was u er niet bij? De presentatie is nu te raadplegen op operatiebrp.nl.

Roadmap Operatie BRP
Er is een visuele weergave (pdf) gepubliceerd op operatiebrp.nl van de Roadmap Operatie BRP. Hierop is in één oogopslag het gehele BRP-proces te zien.

Notitie Governance Operatie BRP
In de Nieuwsbrief Operatie BRP van 27 juli werd de notitie Governance Operatie BRP aangekondigd. Deze is nu gepubliceerd op operatiebrp.nl.

Nieuwe projectleider Acceptatie&Implementatie

Per 1 augustus start Wilco Simons als projectleider Acceptatie&Implementatie. Wilco is binnen Operatie BRP verantwoordelijk voor de acceptatie, implementatie, communicatie en hij zal de contacten met de leveranciers gaan onderhouden. Wilco Simons is een ervaren projectleider die werkzaam is bij de projectenpool van BZK.

Bron: Operatie BRP

Nieuwsoverzicht