Uitschrijven opgevangen Oekraïners

Uitschrijven opgevangen Oekraïners

Er zijn signalen dat er onrust bestaat in gemeenteland rondom het uitschrijven van opgevangen Oekraïners. Van de opgevangen Oekraïners krijgt een flink deel begin januari, vanwege het ontbreken van de zogenaamde sticker op hun document, te maken met niet langer recht meer hebben op opvang. Een deel van de Oekraïners is niet meer in de opvang, maar staat nog wel geregistreerd in de BRP. Het is niet nodig om de inschrijving als ingezetene stop te zetten, maar er moet wel onderzocht worden of deze mensen nog in Nederland woonachtig zijn. De onrust zou gaan over hoe om te gaan met het beëindigen van de inschrijving van grotere aantallen mensen als ingezetene uit de BRP. Er bestaat het idee dat het protocol voor het beëindigen van inschrijving voor de gemeenten tijd- en geldrovend zou zijn.
 
BZK herkent de signalen, maar komt met een geruststellende boodschap: De inschrijving als ingezetene kan sneller worden beëindigd als er een duidelijke boodschap ligt van COA of IND dat iemand Nederland heeft verlaten of op een ander bekend adres in Nederland is gaan wonen. De betreffende gemeente kan er dan voor kiezen het vooronderzoek van COA of IND mee te nemen in het onderzoek omdat helder is waar de persoon verblijft of dat hij Nederland heeft verlaten. In de circulaire Adresonderzoek is ook opgenomen dat je dan met kortere termijnen kan volstaan. Maar een voornemen en een besluit blijven nodig.
 
Ook met het GOO (gemeentelijke opvang) kunnen afspraken gemaakt worden over informatiedeling. Wanneer begeleiders van de opvang zeker weten dat een opgevangen Oekraïner inmiddels het land heeft verlaten of op een ander adres woont, kan deze informatie meegenomen worden in het adresonderzoek. Ook dan blijven een voornemen en een besluit nodig.

Nieuwsoverzicht