Update registratie slachtoffers vliegramp

Voor de slachtoffers met de Nederlandse nationaliteit of die in Nederland woonden zullen akten van overlijden worden opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Haag. Het Openbaar Ministerie zal het verzoek doen bij de rechtbank namens en met instemming van de nabestaanden. De procedure hiervoor  is nu uitgebreid beschreven en gaat ook in op de afgifte van het verlof tot begraving of crematie. Alle gemeenten kunnen hiermee te maken krijgen.
Daarnaast is de procedure beschreven die ingaat op het administratieve proces rondom de vrijgave en het vervoer van de buitenlandse slachtoffers.
De procedures zijn op initiatief van het Openbaar Ministerie tot stand gekomen in nauw overleg met de NVVB, het ministerie van BZK en de gemeenten Den Haag en Haarlemmermeer.

Wilt u de procedures ontvangen, zend een e-mail aan nvvb@nvvb.nl

Overlijdensplaats niet Torez maar Grabovo

Inmiddels is bekend geworden dat de plaats van overlijden niet Torez is maar Grabovo. Veel gemeenten zullen bij het opnemen van het overlijden de plaats Torez als plaats van overlijden hebben opgenomen. De akte van overlijden, die straks wordt opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Haag, zal vermoedelijk Grabovo vermelden als plaats van overlijden. Een en ander hangt af van de beschikking van de rechtbank. Naast het in de BRP opnemen van een sterker brondocument zal dus tevens een correctie moeten worden uitgevoerd op de overlijdensplaats. Het advies is om dit pas te doen wanneer het afschrift van de akte van overlijden is ontvangen.
In verband met de te verwachte correctie van de overlijdensplaats kan stap 6 uit de procedure voor verkrijging van akten wellicht beter als volgt gelezen worden.
“Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente waar het slachtoffer ingeschreven stond, verwerkt de akte van overlijden in de Basisregistratie Personen (BRP). In veel gevallen zal het overlijden al zijn geregistreerd in de BRP op basis van de gevalideerde lijst met slachtoffers van het Nationaal CrisisCentrum (NCC). In dat geval wordt de plaats van overlijden gecorrigeerd overeenkomstig de overlijdensakte  (procedure Correctie van onjuist opgenomen gegevens).”

Daarnaast adviseren wij gemeenten om te checken of de in de BRP geregistreerde burgerlijke staat van de slachtoffers (gehuwd of geregistreerd partner) nog gelijk is aan het moment vóór het overlijden.

Communicatie in verband met nazorg vliegtuigtuigramp

In de nasleep van de vliegramp MH17 tonen veel organisaties hun goede wil om de nabestaanden van de slachtoffers  zo goed mogelijk te helpen bij de afwikkeling van allerlei zaken. Nabestaanden geven aan dat ze op dit moment vanuit verschillende hoeken worden benaderd en dat ze dit soms ervaren als teveel tegelijkertijd.
Bij eerdere rampen heeft een aantal gemeenten een projectteam samengesteld, dat ook langere tijd met de nasleep bezig kan zijn. Veelal worden deze projectteams niet vanuit de afdelingen burgerzaken  opgezet, maar afhankelijk van de benodigde ondersteuning, kan de vertegenwoordiging vanuit burgerzaken wel van toegevoegde waarde zijn. In een dergelijk projectteam kan één nazorgcoördinator worden aangewezen, die het contact met de familie en/of casemanager van Slachtofferhulp onderhoudt. Middels dit bericht wijzen we u er graag op dat een dergelijk team mogelijk bestaat binnen uw gemeenten en de communicatie via die weg moet verlopen. Voor de hulpverlening aan nabestaanden is binnen Slachtofferhulp Nederland een aparte organisatiestructuur ingericht. Verzoek aan de gemeenten is om zich per e-mail te wenden tot verwantenoekraine@slachtofferhulp.nl

Meer informatie voor gemeenten (bijvoorbeeld de handreiking Contact met getroffenen)  is te vinden op http://www.impact-kenniscentrum.nl/nl

Nieuwsoverzicht