Vereiste combinatie geboortebewijzen voor Chinese burgers

Vereiste combinatie geboortebewijzen voor Chinese burgers

Sinds 1 juni 2012 verlangen Nederlandse instanties zoals gemeenten en de IND van Chinese aanvragers bepaalde (sets van) Chinese documenten. Als geboortebewijs geldt, voor personen met de Chinese nationaliteit geboren vóór 1 maart 1996, o.a. de eis van het overleggen van een gewaarmerkte kopie van een actuele en complete ‘Hukou’, naast twee andere documenten. Chinezen die langer dan zes maanden in het buitenland verblijven, worden uitgeschreven uit de Hukou en kunnen dus niet voldoen aan deze vereisten. Daarom is in 2016 besloten dat de vereiste tot het overleggen van een actuele en complete Hukou voor Chinese burgers geboren vóór 1 maart 1996 vervalt bij:

  • een naturalisatieaanvraag. In dit geval is hun Hukou-registratie vervallen door de vereiste minimaal 5 jaar verblijf in Nederland;
  • inschrijving in de BRP in gevallen waarin de persoon vóór de aankomst in Nederland minimaal 1 jaar buiten China heeft verbleven. Gevraagd kan worden om dit voorafgaande verblijf in het derde land te bewijzen.

NB: Deze instructieregel geldt niet bij verzoeken tot wijziging van identiteitsgegevens in de BRP. Bijvoorbeeld: Als er bij een verzoek tot wijzigen van de identiteitsgegevens in de BRP, een fotokopie van een gesteld originele Hukou wordt overgelegd, kunnen de gegevens in de BRP op basis van dat stuk niet worden gewijzigd. Immers, de gemeente dient aan de hand van o.a. een originele, volledige hukou te beoordelen of aan het verzoek kan worden voldaan.

Nuttige links: 

Nieuwsoverzicht