Vraag om medewerking: formulier ex artikel 28 BBS

Werkt het formulier ex artikel 28 BBS?

De wetgever heeft in artikel 28 BBS een formulier opgenomen dat ambtenaren van de burgerlijke stand moeten laten invullen wanneer een paar, waarvan er één geen vast verblijfsrecht heeft, wil trouwen. Dit formulier is veel uitgebreider dan het formulier dat moet worden ingevuld wanneer een paar buiten Nederland is getrouwd en dat het huwelijk in de BRP of de Haagse registers wil laten registreren.

De komende periode wil de NVVB gebruiken om te bezien of de verklaring zoals beschreven in artikel 28 BBS doet wat de wetgever er van verwacht, of dat beter gebruik kan worden gemaakt van het kortere formulier. Met andere woorden: helpt de grotere hoeveelheid gevraagde informatie bij het voorkomen of bestrijden van schijnrelaties? Daarom is de NVVB op zoek naar gemeenten die het komende half jaar (1 sep 2015 – 1 mrt 2016) de werking van deze verklaringen willen monitoren.

NB: Deze monitor richt zich niet zo zeer op de verklaring ex art. 28 BBS (Het BW verlangt alleen de gegevens uit de korte verklaring), maar wel op de vele gegevens die erin vermeld moeten worden.

Van de deelnemende gemeenten wordt verwacht dat zij bijhouden hoe vaak de verklaring met alle gegevens volgens artikel 28 BBS wordt ingevuld door aanstaande huwelijkspartners of aanstaande geregistreerd partners. En in hoeveel gevallen die veelheid van gegevens op de verklaring heeft geleid tot weigering van een gevraagde huwelijksvoltrekking of partnerregistratie.

Bij de NVVB leeft het sterke vermoeden dat de uitgebreide verklaring volgens artikel 28 BBS niets toevoegt aan de bestrijding van schijnrelaties. Een eerder gegeven ledenadvies om aan dit artikel geen uitvoering te geven, heeft de NVVB ingetrokken om ambtenaren van de burgerlijke stand niet in de problemen te brengen. Uitvoering geven aan de wet blijft uiteraard altijd een eigen verantwoordelijkheid van de ambtenaar van de burgerlijke stand. De NVVB adviseert slechts.

De NVVB wil echter over enige tijd met het ministerie va V&J in gesprek over dit artikel 28 BBS en heeft daarvoor dan input nodig vanuit de praktijk.

Indien uw gemeente wilt meewerken aan het verzamelen van informatie over de verklaring ex artikel 28 BBS, meldt u dit dan aan het bureau NVVB via een mailbericht naar: ronaldzijlstra@nvvb.nl

Nieuwsoverzicht