Vrijstelling geboorteakte Syrië

Per 1 april a.s. zal een categoriale vrijstelling inwerking treden voor Syrische vreemdelingen die een naturalisatie- of optieverzoek willen doen, maar die geen Syrische geboorteakte kunnen overleggen. Deze vreemdelingen hoeven dus geen schriftelijke verklaring meer te overleggen van de autoriteiten van Syrie, waarin gemotiveerd wordt aangegeven waarom zij niet in het bezit worden gesteld van een geboorteakte. De vrijstelling is voor de duur van een jaar en loopt tot 1 april 2015. De vrijstelling zal met name gevolgen hebben voor vreemdelingen met een regulier verblijfsrecht (denk aan Syrische Ranov-ers) aangezien vreemdelingen met een verblijfsstatus asiel reeds zijn vrijgesteld van het overleggen van een geboorteakte indien zij willen opteren of naturaliseren tot Nederlander.

De reden van deze vrijstelling is gelegen in het aanhoudende conflict in Syrie.  In het ambtsbericht Syrië van 11 december jl. 2013 is een passage opgenomen waaruit blijkt dat het voor Syriërs als gevolg van de oorlogssituatie onmogelijk is om aan een geboorteakte te komen. Civiele registers zullen in grote delen van het land niet meer functioneren of zijn vernietigd. De vrijstelling geldt niet voor het paspoortvereiste. Volgens hetzelfde ambtsbericht kan een paspoort aangevraagd worden bij de Syrische ambassade in Brussel.

De vrijstelling zal gelden voor nieuwe verzoeken die gedurende dit jaar worden gedaan, en ook voor reeds ingediende verzoeken die nog niet onherroepelijk afgehandeld zijn.

Nieuwsoverzicht