Regicongres Limburg & Noord-Brabant

Datum: 1 oktober 2024
Dagvoorzitter: Maurice Gordijn en Eric Goossens
Locatie: NH Koningshof, Locht 117, 5504 RM Veldhoven
Kosten: €40,- excl. BTW

Programma

08.45 – 09.30    Inloop
09.30 – 09.45    Opening Burgemeester Echt Susteren
09.45 – 10.00    Opening en afdelingsvergadering Limburg en Noord-Brabant
10.00 – 10.30    Nieuwe namenrecht Duitsland
10.30 - 11.00     Staatloosheid
11.00 – 11.30     Pauze en tijd voor de beursvloer
11.30 – 12.15     Workshopronde 1
12.15 – 13.15     Lunch en tijd voor de beursvloer
13.15 – 13.45     AVG
13.45 – 14.30     Workshopronde 2
14.30 – 15.15     Pauze en tijd voor de beursvloer
15.15 – 16.00     Ontwikkelingen m.b.t. de Belgische Samenwoonst
16.00                  Borrel

Workshops

Tijdens de workshoprondes kun je kiezen uit de volgende workshops:

Workshopronde 1
 

1. Briefadres (RvIG)
Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft, moet als ingezetene ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Het belangrijkste doel van een juiste registratie is dat burgers toegang krijgen tot mogelijke adres-gerelateerde overheidsvoorzieningen en dat de overheid met haar burgers in contact kan komen.

Ondanks dat de wet- en regelgeving BRP over het briefadres voor de meesten van jullie wel duidelijk is, blijkt de praktijk van alledag soms vele malen weerbarstiger. Dat merken wij bij RvIG en BZK ook. Daarom is het goed om dit onderwerp nogmaals met elkaar te bespreken.

Tijdens deze workshop worden een aantal theoretische uitganspunten toegelicht om deze vervolgens aan diverse praktijkvoorbeelden te verbinden. Ook is er natuurlijk de gelegenheid tot het stellen van vragen of het bespreken van casuïstiek.                                    

We hopen op deze manier jullie meer handvatten te bieden, die jullie zullen helpen in de dagelijkse uitvoering!


2. Nieuwe rolverdeling binnen functiescheiding (RvIG)
Om medewerkers beter te beschermen tegen mogelijke dwang of chantage van buitenaf introduceert de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens een nieuwe rolverdeling binnen functiescheiding. De eerste wetswijziging over functiescheiding wordt vanaf 1 januari 2025 in de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland (PUN) doorgevoerd. In deze wijziging wordt de nieuwe rolverdeling van functiescheiding opgenomen. Daarnaast wordt de uitzonderingsregel aangescherpt. In deze workshop lichten we de eerste wijziging toe en wat de nieuwe rolverdeling inhoudt. We tonen video’s van gemeenten die al ervaring hebben opgedaan met deze nieuwe rolverdeling. Ook zetten we dialoogkaarten over functiescheiding in om samen in gesprek te gaan. De best practices die je meekrijgt in deze workshop, ondersteunen jouw gemeente bij het inrichten van deze rolverdeling.

3. Europese Digitale Identiteit (eIDAS 2.0) (BZK/ICTU)
Programma EDI-stelsel NL werkt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Nederlandse implementatie van een Raamwerk voor Europese Digitale Identiteit (eIDAS 2.0).

Met de ID-wallet moet men kunnen inloggen, zich digitaal identificeren, persoonlijke gegevens delen en digitaal ondertekenen bij publieke en private dienstverleners in Nederland en in andere Europese lidstaten.

Simpel, betrouwbaar, veilig en toegankelijk.

In de workshop vertellen we er graag meer over én kunnen we een voorproefje geven van de wallet die op dit moment in ontwikkeling is.

Workshopronde 2

1. Dialoogspel Samen Scherp (RvIG)
Samen in gesprek en ervaringen uitwisselen. Dat is de kracht van het dialoogspel Samen scherp dat RvIG heeft ontwikkeld. Het dialoogspel bestaat uit een set spelkaarten met uiteenlopende vragen uit de praktijk. De kaarten zetten aan tot nadenken over je eigen handelen. Er is geen fout antwoord. Het spel maakt je bewust van je poortwachtersrol in de aanvraag en uitgifte van paspoorten en identiteitskaarten.

Speciaal voor de NVVB regiocongressen voegen we een aantal nieuwe dialoogkaarten aan het bestaande spel toe.

Collega’s Burgerzaken over het spel:

‘Het spel is een breekijzer om een goed gesprek met elkaar te voeren.’
‘Je leert vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te bekijken.’


2. De BRP-Straten bestaat 10 jaar! (BRP-Straten)
Wat is er in de afgelopen 10 jaar allemaal gebeurt? Wat kunnen en gaan we verwachten? Een kleine blik in de toekomst?
Wat zal de spreidingswet hierin gaan betekenen? En de “achterstanden” waar een ieder het over heeft?

Allemaal vragen waar we antwoord op gaan geven en nemen je dan ook mee in 10 jaar BRP-Straten met een interactieve workshop.

3. De BRP als fundament voor ons stelsel (Dirk Rutgers, coördinator fraudebestrijding bij gemeente Amsterdam)
De BRP is de spin in het web van alle overheidsprocessen waarbij burgergegevens gebruikt worden. Ook bij alle grote fraudes speelt de BRP een cruciale rol. De vraag is of de poortwachtersfunctie die deze registratie heeft ook werkelijk op haar waarde wordt geschat?

 

Inschrijven kan hier