Regiocongres Drenthe/Fryslân/Groningen en Overijssel

Datum: 14 november 2024
Dagvoorzitter
Locatie: Bonte Wever, Stadsbroek 17 Assen
Kosten: €55,- excl. BTW

Programma

08.45 – 09.30   Inloop
09.30 – 09.45   Opening
09.45 – 10.15   Hoe komt een crimineel bij Burgerzaken terecht en hoe handelen zij
10.15 – 10.45   RIEC
10.45 – 11.15   Pauze
11.15 – 11.45    Actualiteitenoverzicht
11.45 – 13.00   Lunch
13.00 – 13.45   Workshopronde 1
13.45 – 14.15   Pauze
14.15 – 15.00   Workshopronde 2
15.00 – 15.45   Generaties aan het werk
15.45 – 16.00   Afsluiting
16.00                Borrel

Workshops

Tijdens de workshoprondes kun je kiezen uit de volgende workshops:

Workshopronde 1

 

1. Europese Digitale Identiteit (eIDAS 2.0) (BZK/ICTU)
Programma EDI-stelsel NL werkt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Nederlandse implementatie van een Raamwerk voor Europese Digitale Identiteit (eIDAS 2.0).

Met de ID-wallet moet men kunnen inloggen, zich digitaal identificeren, persoonlijke gegevens delen en digitaal ondertekenen bij publieke en private dienstverleners in Nederland en in andere Europese lidstaten.

Simpel, betrouwbaar, veilig en toegankelijk.

In de workshop vertellen we er graag meer over én kunnen we een voorproefje geven van de wallet die op dit moment in ontwikkeling is.

2. Nieuwe rolverdeling binnen functiescheiding (RvIG)
Om medewerkers beter te beschermen tegen mogelijke dwang of chantage van buitenaf introduceert de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens een nieuwe rolverdeling binnen functiescheiding. De eerste wetswijziging over functiescheiding wordt vanaf 1 januari 2025 in de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland (PUN) doorgevoerd. In deze wijziging wordt de nieuwe rolverdeling van functiescheiding opgenomen. Daarnaast wordt de uitzonderingsregel aangescherpt. In deze workshop lichten we de eerste wijziging toe en wat de nieuwe rolverdeling inhoudt. We tonen video’s van gemeenten die al ervaring hebben opgedaan met deze nieuwe rolverdeling. Ook zetten we dialoogkaarten over functiescheiding in om samen in gesprek te gaan. De best practices die je meekrijgt in deze workshop, ondersteunen jouw gemeente bij het inrichten van deze rolverdeling.

3. Calamiteitenplein Burgerzaken (gemeente Groningen)
Is jouw afdeling voorbereidt op calamiteiten zoals: ICT uitval, brand of een cyberattack? Weet jij wat ervoor nodig is om de continuïteit van de kritische bedrijfsprocessen: reisdocumenten, rijbewijzen en het beheer van de BRP te waarborgen? Liselot Weijer (allround medewerker Burgerzaken) en Roxane Bansema (adviseur Burgerzaken) van de gemeente Groningen nemen je graag mee in het door hen ontworpen calamiteitenplan voor de afdeling burgerzaken. Zij hopen je te inspireren en handige tips mee te geven om jouw afdeling nog weerbaarder te maken!

 

 

 

 

Workshopronde 2

 

1. Experimenteren met het nieuwe stembiljet (Gemeente Borne)
Na het faciliteren van een testomgeving tijdens de Provinciale Staten verkiezingen mochten we op 6 juni in de gemeente Borne experimenteren met het nieuwe stembiljet. Een leuke uitdaging! Het kleinere stembiljet zorgt voor veel voordelen en het soepel verlopen van het verkiezingsproces. Maar er zijn nog wel wat aandachtspunten!  In de workshop geven we aan de hand van praktijkvoorbeelden uitleg over het voorbereidingsproces, de toegankelijkheid tot het stemmen, het tellen van de stembiljetten en het ontstaan van fouten in de stembiljetten.  Wil je goed voorbereid zijn of heb je vragen schrijf je dan in voor deze workshop.

2. De BRP-Straten bestaat 10 jaar! (BRP-Straten)
Wat is er in de afgelopen 10 jaar allemaal gebeurt? Wat kunnen en gaan we verwachten? Een kleine blik in de toekomst?
Wat zal de spreidingswet hierin gaan betekenen? En de “achterstanden” waar een ieder het over heeft?

Allemaal vragen waar we antwoord op gaan geven en nemen je dan ook mee in 10 jaar BRP-Straten met een interactieve workshop.

3. De LAA – Hoe kunnen we dat nou het beste doen? (gemeente Groningen)
Sinds 15 mei 2023 is de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit voor elke gemeente als wettelijke verplichting opgenomen in de Wet BRP. Ben je benieuwd hoe de gemeente Groningen de LAA aanpakt? Durf je je eigen ervaringen te delen, loop je tegen dingen aan en wil je inspiratie op doen voor je eigen aanpak? Meld je dan aan voor deze workshop!  In een interactieve setting hoopt Sanne van den Boogerd (LAA ambassadeur voor de RvIG) je te helpen de LAA te optimaliseren en je tips, trucs en handvatten mee te geven.

 

 

Inschrijven kan hier