Operatie BRP wordt beëindigd

Gisteravond heeft tijdens het Algemeen Overleg (AO) een debat plaatsgevonden tussen minister Plasterk en de Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken over het programma Operatie BRP. Aanleiding was de kamerbrief

Een nieuwe situatie is ontstaan doordat de minister de Tweede Kamer heeft toegezegd met het programma te stoppen. Dit in tegenstelling tot zijn brief aan de Kamer waarin hij alle opties nog openhield en wel het advies van BIT zou opvolgen om een herbezinningsperiode in te lassen waarbij het programma in de tussentijd slechts de hoogstnoodzakelijke activiteiten zou uitvoeren. In januari 2018 zou dan een besluit volgen wat ook kon inhouden dat het programma zou worden voortgezet. De minister heeft helaas nagelaten om zijn twijfels te hebben bij het BIT-advies dat sterk afweek van de visie en constatering door de programmaorganisatie zelf. Hij heeft het advies zonder twijfels aanvaard en geaccepteerd.

De Kamerleden toonden zich zeer ontevreden over de minister en verbaasden zich over de inhoud van het rapport van het Bureau Gartner uit 2013 waarin al had moeten worden gerapporteerd over de waarde van het programma zoals thans door het BIT is opgeschreven. De Kamerleden gingen ervan uit dat BIT een juiste beoordeling heeft gemaakt en het Bureau Gartner dus kennelijk niet. Dat het andersom zou kunnen zijn, kwam niet ter sprake, mede vanwege het feit dat de minister geen twijfel heeft over het BIT-advies.

Operatie BRP zal worden beëindigd en dat is een triest moment voor de Burgerzakenwereld waarin zovelen van u enorm veel tijd en inzet hebben geleverd om mee te helpen en te denken bij de broodnodige vernieuwing van de bevolkingsadministratie. Een triest moment ook, omdat doelstellingen die ooit waren geformuleerd, nu nog langer op zich laten wachten. De stappen die gezet moeten worden om ooit toch tot een nieuwe BRP te komen zullen wellicht een veelvoud kosten van de middelen die nodig waren om het programma succesvol af te ronden. De NVVB vindt dit zonde. Zonde van de tijd en van het geld dat er al in was geïnvesteerd.

De minister wil het programma ordentelijk stoppen. Dat betekent dat er tijd genomen wordt om interbestuurlijk te overleggen (met VNG en afnemersorganisaties), dat hetgeen ontwikkeld en gebouwd is zorgvuldig wordt bewaard en dat bekeken wordt welke onderdelen van hetgeen klaar is mogelijk op enigerlei wijze toch nog van nut kan zijn. Doorontwikkeling van GBA-V om de BRP te moderniseren lijkt nu de weg. Maar het zal nog zeer vele peperdure LO-wijzigingen vergen om zelfs nog maar in de buurt te komen van het product dat Operatie BRP aan het bouwen was.

De impact van dit besluit op gemeenten, inclusief eventuele schade, moet inzichtelijk worden gemaakt. Wij attenderen de VNG er op de uitkomsten daarvan te bespreken met de minister.

Nieuwsoverzicht